onsdag

Pattegris Fyldt

Vi er gået ind i den lyse tid på året. Dagene bliver længere og længere og inden længe lever de fleste af os vores dagligdag ude en stor del af døgnet.

Sommerens haveparties venter og planlægger vi en større begivenhed, henlagt til haven hen over sommeren, er det måske denne gamle opskrift fra fyrrene på fyldt pattegris, som skal indgå i overvejelserne. Imponerende er den i hvert fald og der skal også nok blive talt om den længe efter.

Til gengæld nytter det ikke, at være sentimental, når man står med grisen. Det kan kun gå galt.

Efter min mening vil en sådan pattegris egne sig godt sammen med en rigtig god kold kartoffelsalat, som kan laves god tid i forvejen.

Pattegris er ikke en slagtervare i supermarkedet og må derfor bestilles i god tid hos en slagter.
Foruden det kræver en god, stor ovn, at tilberede grisen.


PATTEGRIS FYLDT

1 pattegris
25 g salt
1/2 tsk. hvid peber

fyld

200 g svesker (hvis der er sten i, fjernes disse)
8 æbler, skrællet og skåret i mindre stykker
3 dl vand
2 spsk. sukker
6 spsk. rasp
100 g smør
2 æg
2 dl vand

Grisen bør være slagtet et par dage før den skal bruges. Den rengøres omhyggeligt i bugen og i munden. Tænderne børstes godt og grisen skylles og tørres.
Gnides indvendigt med en blanding af salt og peber. Æblestykkerne koges 10 minutter i vandet, tilsat sukker og blandes med sveskerne. Tilsæt de piskede æg til massen og fyld det hele i grisen, samtidig med, den beholder sin form. Sy den sammen i bugen med bomuldgarn.
Knæene bøjes i det første led og grisen lægges på knæene i bradepanden, der er smurt med halvdelen af smørret. Drys lidt salt på den og gnid det ind.

Bradepanden sættes i en varm ovn, ca. 180 grader, med 100 g smør og 1/2 liter kogen bouillon hældes ved. Steg grisen til den er mør ved jævn varme ca. 3 - 3 1/2 time. Under stegningen gnides den hvert 10. minut med en bomuldsklud, dyppet i madolie. Så bliver sværen sprød og gylden uden at briste.
Den sidste halve time i ovnen lukkes spjældene op eller en tændstik sættes i klemme i ovndøren for at dampen kan trække ud.

På et meget stort fad eller lignende, lægges et lag salat. Herpå lægges grisen, som er skåret groft ud og samlet igen til en hel gris. Et æble eller en citron stikkes i munden på den, ørene omvikles med udklippet, kruset papir eller et spyd kan stikkes bag hvert øre.

Servér pattegris fyldt med æbler og svesker med fyldet i en skål, æbler, stegt med, kastanjer, kartofler og en kraftig skysauce til.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.