Stockholmer luciabrød, i forskellige former er såmænd snart aktuelt, når det den 13.december er luciadag.
I sverige er der stor tradition for luciabrød og luciaoptog, der oprindelig stammer fra Sicilien. Også til Danmark har Skikken med optog og brød forlængst holdt sit indtog.
Her en opskrift fra 1958
STOCKHOLMER LUCIABRØD
300 g mel
25 g gær
100 g smør eller mgr.
80 g sukker
1 æg
revet skal af 1/2 citron
3 tsk. kardemomme
ca. 1 1/4 dl lunken mælk eller fløde
pynt
æg og små rosiner
Gæren plukkes ud i små stykker i melet og heri hakket fedtstoffet. Sukkeret og ægget piskes sammen, hældes i sammen med citronskal og kardemomme. Tilsidst tilsættes den lige lunkne mælk eller fløde. Dejen æltes blød og smidig.
Formes til forskellige festlige figurer. Trilles f.eks til en ret tyk pølse, der skæres op fra hver side og danner 4 snipper dej, der hver snos rundt til en snegl. I hver snoning trykkes små rosiner.
Der kan også laves mere indviklede luciabrød, som en slags kroner. En snoet pølse, vedhæftet 6-7 små snegle af dejen. Eller som en flad bolle med en snoet pølse omkring. I bollen er trykket små rosiner.
Uanset model,hæver luciabrødene i 20-25 minutter. Pensles med æg og bager ved god varme, 225 grader i 10 minutter.
Servér de lækre luciabrød med koldt smør til en kop kaffe eller te.
Mormors Juleopskrifter
onsdag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.